ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χλωρίδα του Λυκαβηττού

    Î‘ποτέλεσμα εικόνας για λυκαβηττος χλωριδα




 Ο Λυκαβηττός είναι ένας ασβεστολιθικός βράχος που στην αρχαιότητα ήταν κατάφυτος. Όταν η Αθήνα ελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Λυκαβηττός ήταν γυμνός από δέντρα. Η αναδάσωση του που οφείλεται στο Ερνέστο Τσίλλερ (μεγάλος αρχιτέκτονας), ξεκίνησε το 1880 και ολοκληρώθηκε το 1915.
     Τα πρώτα δέντρα που φυτεύτηκαν ήταν δέντρα. Σήμερα εκτός από τα πεύκα, που αποτελούν το χαρακτηριστικότερο είδος δένδρου της Αττικής, υπάρχουν πολλά είδη δέντρων, ανάμεσα στα οποία: κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι, ελιές, χαρουπιές, αίλανθος (βρωμοκαρυδιά). Η βλάστηση συμπληρώνεται στο χώρο και από αρκετά είδη θάμνων όπως ο ευώνυμος, ο κισσός, το δεντρολίβανο, η πικροδάφνη, η φραγκοσυκιά, η μυρτιά, το λιγούστρο, το τεύκριο.

     Με τα έργα εμπλουτισμού του πρασίνου που πραγματοποιήθηκαν την Άνοιξη του 2008, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων φύτευσαν επίσης μεταξύ άλλων, δέντρα όπως: αμυγδαλιές, αριές, δρυς, κουκουναριές, κουτσουπιές, αγριαχλαδιές, αγριελιές, μυρτιές και ρείκια, αλλά και θάμνους όπως το αγιόκλημα, η αγράμπελη, η βίγκα, η λεβάντα, η λυγαριά, το σπάρτο και ο ράμνος.


3 σχόλια:

  1. Ωραία πρωτοβουλία συνεχίστε την!!
    Η Αθήνα αγάπη και προβολή ζητάει χωρίς υστεροβουλία.... μακάρι και οι σημερινοί άρχοντες να την αγαπούσαν όπως ο Τσίλερ που πραγματοποίησε τη δενδροφύτευση του Λυκαβηττού !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πάρα πολύ και φυσικά θα συνεχίσουμε αυτή την πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ΑΛΗΘΙΝΗΣ Αθήνας μας!!! Αφού δεν υπάρχουν άρχοντες στην σημερινή Αθήνα που να την αγαπάνε όπως ο Τσίλερ, θα πάρουμε εμείς οι πολίτες την σκυτάλη της ανάδειξης της πόλης μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας την Γνώμη σας για τον Λυκαβηττό!!!